Logo Utrecht University

Digital Humanities Lab

News and interviews

Bedankt Martijn!

Alhoewel wij veel nieuwe collega’s hebben mogen verwelkomen de afgelopen tijd, moeten we helaas ook afscheid nemen van een van onze programmeurs; Martijn van der Klis. Hierbij een afscheidswoord van hem:

Na drie jaar bij het Digital Humanities Lab te hebben gewerkt als wetenschappelijk programmeur, ga ik nu zelf het onderzoek in. Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij het lab: het werk is zeer uitdagend omdat je mee moet kunnen denken met onderzoekers, die vaak met geheel nieuwe ideeën komen om hun onderzoeksvragen aan te pakken. Je kunt hierdoor vaak ook zelf meedenken over hoe de software er uiteindelijk uit komt te zien. TreeChecker is daarvan een goed voorbeeld: we maakten een applicatie die het voor het eerst mogelijk maakte om stambomen te vergelijken en op basis hiervan demografisch onderzoek te doen. Een ander mooi voorbeeld is het ARTECHNE-project, waar we begonnen met een enigszins verouderde database van vroegmoderne kleurrecepten. Door regelmatig contact met de onderzoekers lukte het in beperkte tijd om de interface te herontwerpen, de metadata te cureren en nieuwe zoekopties toe te voegen.

Het was ook heel leuk om onderzoekers op het spreekuur te spreken, en ze dan nog tijdens dat uur verder te kunnen helpen, door ze te wijzen op bestaande software of ze qua programmeren een zetje in de goede richting te geven. Het maken van kleine prototypes is erg leuk werk; omdat je vaak ook nieuwe technieken kunt uitproberen. Er komen ontzettend veel verschillende vragen langs; ik hielp onder andere onderzoekers met text mining in Arabisch en Hebreeuws, het verzamelen van YouTube-commentaren en het lemmatiseren van Oud-Nederlands.

Ook in het Time in Translation-project heb ik ervaren dat samenwerking tussen programmeurs en onderzoekers tot mooie dingen kan leiden. Tijdens het project lukte het om een mooie visualisatie te maken van variatie tussen talen in het gebruik van de voltooide tijd. Mede door deze visualisatie werd de pilotstudie een succes en en werd het project binnen de Vrije Competitie van NWO gefinancierd. We waren zo enthousiast over de pilot dat we nu dus graag met elkaar verder gaan: ik zal één van de twee PhD-plekken in het project gaan vervullen.

 

Het hele Lab wenst hem een goede en mooie toekomst toe, en we zullen nog veel van hem horen binnen de Digital Humanities-wereld.

Bedankt Martijn!