News

Internationaal AI Songfestival team ‘Can AI Kick It?’ met DHLab ontwikkelaar Berit Janssen wint 3e plaats

Het AI Songfestival is een internationale creatieve AI competitie, die wordt georganiseerd door de VPRO als alternatief voor het wegens corona afgelaste Eurovisie songfestival. 13 internationale teams bestaande uit muzikanten, wetenschappers en programmeurs streden tegen elkaar met liedjes die zij maakten met behulp van artificiële intelligentie (AI). DHLab ontwikkelaar Berit Janssen was onderdeel van het Nederlandse team ‘Can AI Kick IT’, dat computermodellen gebruikte gebaseerd op deep learning.

Het zelflerende systeem leerde van een dataset bestaande uit ruim 5000 popnummers en 250 Songfestivalliedjes. Anja Vonk, Iris Ren en verschillende masterstudenten van de Universiteit van Utrecht leverden melodieën aan die waren gegenereerd door een systeem getraind op zowel Eurovisiesongfestival-liedjes als op liedjes uit de Meertens Liederenbank. Het algoritme werd vervolgens aangescherpt met behulp van een door John Ashley Burgoyne ontwikkelde Songfestival Hit Predictor, een systeem dat gevoed is met research over welke kenmerken een melodie catchy maken, toegepast op Songfestivalliedjes. Het AI-systeem maakte honderden melodieën en baslijnen, die vervolgens werden beoordeeld op catchiness door de Songfestival Hit Predictor. De compositie was in handen van Janne Spijkervet en Willie Wartaal. Samen bedachten ze een sound; ze kozen voor urban en poppy. Beluister het eindresultaat van de samenwerking met AI hier.

De winnaar van de wedstrijd was het Australische team “Uncanny Valley”. Het Nederlandse team ‘Can AI Kick IT’ bemachtigde uiteindelijk de tweede plaats in de AI expert jury votes, en werd uiteindelijk derde in de gehele competitie samen met de publieke votes.