14 December 2018
Universiteitsmuseum Utrecht Lange Nieuwstraat 106

Lancering CEMROL (made by Digital Humanities Lab) voor Skillnet

Voordat wetenschappelijke tijdschriften en kranten bestonden, deelden de geleerde mannen en vrouwen van Europa hun kennis via brieven. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zoeken vrijwilligers om deze brieven uit de 16e tot en met de 18e eeuw te ontsluiten.
Wetenschappers, humanisten en andere auteurs vormden een levendige gemeenschap, waarvoor ze de sociale media van hun tijd gebruikten. De onderzoekers van het Utrechtse project SKILLNET willen graag weten wie naar elkaar schreven, vanuit welke plaats, waarnaartoe en wanneer. Deze informatie wordt de metadata van een brief genoemd. De onderzoekers roepen de hulp in van het publiek om de gegevens over brieven over te typen uit gescande boeken waarin deze brieven zijn afgedrukt.

Op 14 december lanceert SKILLNET het door het Digital Humanities Lab gebouwde crowdsourcing-platform CEMROL voor het verzamelen van de metadata van deze brieven uit de Republiek der Letteren. U bent van harte welkom de lancering bij te wonen.

<iframe width=”770″ height=”433″ src=”https://www.youtube.com/embed/BQTDE5K7nf0″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>